کاهش مصرف آب (قسمت سوم)

توضیحات:

  • به نام خدا

    اصلاحات رفتاری
    این موارد را با هم مورد بررسی قرار می دهیم


    حداکثر استفاده از حجم از ماشین های لباسشویی و ظرفشویی
    فقط مقدار لباسهای کثیف به اندازه ظرفیت کامل ماشین لباس شویی برسد از ماشین های لباسشویی که از جلو باز می شوند استفاده کرد چون در مقایسه با لباس شویی هایی که درب آنها از بالا باز می شود حدود ۲۵تا ۱۰۰لیتر آب کمتر مصرف می کنند. و باید در هنگام خرید ماشین لباس شویی (به برچسب مصرف آب) به میزان هربار شستشوی آن دقت کرد و نوع کم مصرف آن خریداری شود.

    کاهش زمان استحمام
    %۳۰  از مصرف سرانه افراد مربوط به استحمام است. که صرفه جویی آن بسیار اهمیت دارد. لذا موقع شامپو و شستن مو های سر و بدن با مواد شوینده از باز گذاشتن شیر آب خودداری شود. اصلاح رفتاری و ترک عادات غلط مثل باز گذاشتن آب تاثیر بسزایی در کاهش مصرف آب دارد. سعی شود مدت استحمام کوتاه تر شود و سردوش و آب پخش کن حمام با نوع جدید آن یعنی سردوش های کاهنده مصرف تعویض گردد و نیز سیستم دوش استاپ (قطع سریع جریان آب دوش) در کاهش مصرف آب موثر است.

    بازرسی دوره ای کولر های آبی پشت بام ساختمان ها


    نشتی کولر ها و عدم تنظیم شناور آن ها و در معرض آب قرار گرفتن کولر و افزایش تبخیر سبب هدر رفت حجم قابل توجهی آب می شود. از این رو کولر ها را با ایجاد سایبان بایستی در سایه قرار داد تا هم سبب افزایش کارایی قطعات مکانیکی کولر و کاهش مصرف انرژی سرمایشی شویم و هم از هدر رفت آب ناشی از تبخیر تا اندازه ی زیادی جلوگیری گردد. حتی الامکان از خرید و نصب کولر های پر مصرف خودداری گردد. مهمترین فاکتور در انتخاب کولر های آبی ظرفیت هوا دهی آنهاست که متناسب با حجم فضایی که باید خنک کند انتخاب شود. و این فاکتور تاثیر بسزایی در میزان مصرف انرژی و اب دارد و حائز اهمیت می باشد. بعنوان مثال کولر آبی ۶۰۰۰در کارکرد ۱۵ساعته خود در طول یک روز میزان ۱۸۰لیتر آب مصرف می کند که قابل توجه است. راه دوم کاهش مصرف آب و انرژی استفاده از کلیدهای هوشمند (تایمر) در کولر های آبی است تا در ساعات مشخصی از شبانه روز روشن یا خاموش باشد.

    استفاده از گونه های گیاهی کم مصرف و متناسب با اقلیم


    کشت گونه های گیاهی مقاوم به خشکی در فضای سبز آپارتمانی و بیمارستانی و شهری و ادارات ،سازمانها می تواند در کاهش مصرف آب موثر واقع شود. تغیر نژاد برخی از گیاهان که نیاز آبی کمتر دارند در فضای سبز محوطه ادارات، دانشگاها و…… بسیار مهم است. استفاده از نوعی چمن که در شرایط خشکی به خواب میرود می تواند در اولویت گیاهان مورد استفاده در فضای سبز محوطه ی بیمارستان ها ،دانشگاها ، ادارات و فضای سبز شهری قرار گیرد. نمونه ی گیاهانی که مقاوم در برابر خشک سالی و متناسب با شرایط اقلیمی کشور که در برابر شرایط کم آبی مقاوم به شمار می روند

    عبارتند از : گل عقربی- پلاس مورچه- سالسولا – گز- عقربان- اشک- قیچ- ازمک – گل ماهور- پده – پنج انگشت – برازیل- بادام کوهی.

    پرهیز از آب پاشی خیابان ها و پیاده رو ها و شست شوی ماشین باشیلنگ آب شرب
    از موارد مهم و موثر در مصرف آب ، مصرف آن در شستن خودرو ها می باشد.شستن ماشین با آب شرب بدلیل عدم آگاهی و بدتر اینکه شست و شو با انواع شوینده ها آب را به میزان زیادی هدر میدهد. بهتر است هنگام شستن ماشین آب را باز نگذاریم از یک شیر فشاری بر روی شیلنگ استفاده نمود. در شستشوی عادی با شیلنگ حدود ۳۵۰لیتر آب به هدر می رود ولی از شیر های خاص اگراستفاده شودبه۲لیترهم نمیرسد.

    ژل آبیاری ذخیره کننده ی آب


    با افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک می توان بازده مصرف را بالا برد. که توسط بلور های ذخیره کننده ی آب انجام میگیرد که می توانند تا ۱۰۰برابر وزن خود آب ذخیره کنند. با قرار دادن آن ها در زیر ریشه ی گیاه امکان ذخیره در حد نیاز آبی برای چند روز محیا می شود. لذا از تعداد دفعات آبیاری کاسته می شود. پرلیت ، هیدرو پلاس ، ایگتا از جمله ی مواد نگهدارنده ی رطوبت می باشد.

    تکنیک های آبیاری فضای سبز


    این قسمت از این بسته ی آموزشی کاربرد زیادی برای کارگران خدماتی که آبیاری فضای سبز را انجام می دهند از اهمیت بسزایی برخوردار است. نگرانی اکثر مردم این است که چمن های آن ها در یک مدت زمان بی آبی از بین میروند ولی نمی دانند که آبیاری بیش از حد چمن باعث میشود تا ریشه ی چمن در زمین نفوذ کمی داشته باشد و چمن ها زبر شده و آفت های چمن زیاد گردد. ولی آبیاری مناسب باعث صرفه جویی در مصرف آب و رشد بهتر چمن ها میشود. بهترین زمان برای آبیاری چمن ها ساعت ۴تا ۸ صبح می باشد. و علت آن این است که در این زمان فشار آب حداکثر بوده و به علت وزش کم باد پاشش آب بهتر انجام می شود و تبخیر آب نیز بسیار کم است. و انتخاب دوم زمان برای آبیاری فضای سبز ساعت ۸ تا ۱۲شب می باشد. چون در این زمان فشار آب هر چند کم است ولی تبخیر آب پایین است. آبیاری در وسط روز بخصوص در نواحی گرم بدلیل تبخیر نیمی از آب بکار برده شده موثر نیست زیرا باعث میگردد تا خاک تا عمق مناسب مرطوب نشود. میزان نیاز چمن به آب بستگی زیادی به آب و هوای منطقه ونوع چمن دارد. در زمان آبیاری تا ۱۵سانتی متری عمق خاک خیس شود بهتر است یک لایه خاک عمیق و خیس زیر چمن وجود داشته باشد. در زمین های شیب دار تا حد جذب آب بایستی آبیاری انجام شود زیرا باعث جاری شدن آب میشود. چمن هایی که تازگی کاشت شدند ۲تا ۴دفعه روزانه باید آبیاری
    شوند. بستر بذر افشانی شده نباید اشباع از آب باشد تا عمق ۲٫۵ تا ۵ سانتی متر باید مرطوب شود. تازمانی که بذر چمن شروع به جوانه زدن کند بعد از ۲تا ۴دفعه در روز باید آبیاری شود و هرگز نباید چمن خشک باشد. وقتی قد چمن ها به ۵ سانتی متر رسید دفعات آبیاری کمتر شود. وقتی ۲تا ۴دفعه چمن کوتاه شد آبیاری همانند سایر قسمت های چمن کاری انجام شود. آبیاری قطره ای مصرف آب را برای آبیاری گیاهان کاهش می دهد زیرا در نقطه مورد نیاز گیاه فقط مصرف می شود. جذب آب بیشتر توسط گیاه و ریشه و نیز کاهش مصرف آب از مزیت های آبیاری قطره ای است.

     

    توصیه هایی در راستای مصرف بهتر و رعایت الگوی مصرف
    ۱- هنگام فصل سرما و رسیدن دما به منفی چهار (درجه ی سانتی گراد) باید از لوله ها در برابر یخبندان محافظت به عمل آورد.

    ۲- با عایق کردن لوله های آب گرم میتوان حجم زیادی از آب را گرم نگهداشت تا نیازی به باز گذاشتن شیر آب نباشد به این روش مصرف آب به انرژی صرفه جویی خواهد شد
    ۳- به کارکنان دستگاه های اجرایی توصیه کنیم در محیط کار و زندگی اشان آب را هدر ندهند.

    ۴- قبض آب و کنتور را برای بررسی کمیت مصرف و چک کردن میزان مصرف ثبت شده در قبض با رقم ثبت شده روی کنتور کنترل نمایید.

    ۵- با فرو کردن یک جسم پیچ گوشتی مانند در خاک می توان میزان رطوبت را تعیین نمود. تا در صورت خشک بودن خاک آبیاری انجام شود.

    ۶-برای ایجاد فضای سبز ادارات ، بیمارستان ها ، دانشگاها و……. از گونه های گیاهی بومی با نظر سازمان محیط زیست یا اداره کشاورزی منطقه استفاده نمایید.

    ۷-علف های هرز رشد یافته درون باغچه را از ریشه در بیاورید چون این علف ها از آبو نور و مواد مغذی گیاهان استفاده میکنند.

    ۸-بهتراست گیاهان مشابه به لحاظ نیاز آبی کنار هم پرورش داده شوند تا به زمان یکسانی برای ابیاری نیاز داشته باشند(در زمان مسافرت میتوانیم سر ظروف ۱٫۵لیتری را سوراخ ریزی ایجاد کرده و آن را از آب پر کنیم و در ریشه ی گیاه درون گلدان قرار دهیم تا آب قطره قطره به ریشه ی گیاه برود و خاک آن را مرطوب نگهدارد تا گیاه خشک نشود)

    ۹- آب باقی مانده در لیوان یا ظروف دیگر را دور نریزیم بلکه آن را پای گیاهان بریزیم.

    ۱۰- همگام شست و شو یا تخلیه استخر آب آن را برای آبیاری فضای سبز مصرف کنیم.

    ۱۱- برنامه ی آبیاری را با فصول سال اصلاح کنیم در زمستان هر ۵ روز و در تابستان هر ۳ روز یک بار به گیاهان آب بدهیم.

    ۱۲- تکه های یخ یا برف را که به زمین انداخته شده آن ها را درون گلدان یا باغچه قرار دهید.

    ۱۳- در صورت استفاده از کولر های گازی دوتکه آب حاصل از آن ها را به سمت درختان و گیاهان هدایت نمایید. این آب به دلیل این که در شیشه ی اتومبیل یا منزل لکه ایجاد نمیکند و آثاری از لکه در شیشه باقی نمیگذارد در شست وشو و تمیز کردن شیشه ها از آن استفاده میشود.

    ۱۴- در طی روز از یک لیوان مشخص برای آب خوردن استفاده کنید تا نیاز به شستشو کاهش یابد.

    ۱۵- از آب شیر برای زدودن یخ مواد غذایی استفاده نکنید.

    ۱۶-غذای خود را می توانید در مقدار کمی آب بشویید با این کار ضمن صرفه جویی در مصرف آب و انرژی ، مواد مغذی نیز هدر میرود.

    ۱۷- از ظروفی به اندازه مناسب برای پخت و پز استفاده کنید ظروف بزرگ نیاز به بیشتری دارند.

    ۱۸- استفاده از نمک یا مواد ضد عفونی کننده در شستشوی سبزیجات می توان با مصرف کمتر آب از تمیزی آن اطمینان حاصل نمود.

    ۱۹-در صورت کاهش آب استخر در هر روز به میزان ۱سانتی متر نسبت به نشت یابی و تعمیرات کف دیواره ها اقدام شود.

    ۲۰-هنگام مسواک زدن و وضو گرفتن ، شیر آب را ببندیم با این کار حدود ۱۵لیتر در دقیقه در مصرف آب خانواده صرفه جویی کنیم.

    ۲۱-در سیستم گرمایش مرکزی بر روی مسیر آب گرم مصرفی حتما پمپ سیرکولاتور نصب کنید تا همیشه آب گرم در پشت شیر ها وجود داشته باشد.

    ۲۲-هنگام شستن با دست نگذارید آب آبکش به هدر برود . از یک سینک برای شست و شو و از سینک دیگر برای آبکش استفاده نمایید.

    ۲۳-برای شستن ظروف آنها را در یک سینک پر از آب قرار دهید با این کار از به هدر رفتن آب نسبت به حالتیکه ظروف را با بازکردن مستقیم شیر آب می شویید جلوگیری نموده اید.

    ۲۴-بگذاریم ظروف کثیف اول خیس بخورد به جای اینکه شیر آب را روی آنها باز کنیم.


  • تهیه و تنظیم توسط آبشار آبی
    تماس : 09391156079
    انتشار مطلب در :