آب دیونیزه یا دمین چیست؟
توضیحات:
-
به نام خدا
زدودن مواد معدنی از آب برای حذف یون ها را دیونیزه کردن میگویند که اینکار معمولا بوسیله رزین انجام میگیرد، در فرآیند رزین یون ها از آب جداسازی شده و آب بدون یون بدست میآید که از آن با نام ( آب دمین یا دیونیزه ) یاد میکنند.
آب دمین درواقع آبی است که در آن یون های نمکی و معدنی مانند سدیم، کلرید، بیکربنات و سولفات از آن جداسازی شده باشند تا در تاسیسات، بویلرها و پکیج ها ایجاد خورندگی، گرفتگی و تشکیل رسوب ننماید، از جمله موارد استفاده از آن میتوانیم به سیستم خنککننده کورههای ذوب، بیمارستانها، صنایع الکترونیک، آزمایشگاه ها و آبکاری قطعات اشاره کنیم.
کجاها از آب دمین استفاده میشود؟
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم بیشتر صنایع حساس نیاز به استفاده از آب دمین یا دیونیزه دارند و رزین های آنیون و کاتیون را برای تبادل یونی بکار میبرند. از آنجاکه قیمت آب دمین کمی گران است، استفاده کنندگان از این سیستم ها مجبورند تا رزین ها را پس از مدتی زنده یا احیاء کنند و مجددا به چرخه تولید برگردانند.
برای تغذیه دیگ های بخار فشار بالا
در الکترونیک و تراشه های کامپیوتری
در صنعت لیزر و برشکاری
کپسول های آتشنشانی
در صنایع پزشکی، دارویی و درمانی
کیفیت آب فوق خالص دمین را نمیتوان با آب مقطر یکی دانست زیرا روش بدست آوردن آن کمی سخت تر و نیازمند دانش فنی میباشد.تفاوت آب مقطر و آب دیونیزه “دمین” چیست؟
در آب مقطر که با فرآیند جوشاندن و تبخیر بدست میآید، مقداری ناخالصی یونی وجود دارد اما، آب دیونیزه یا آب دمین علاوه بر آنکه فرآیند آب مقطر بر روی آن اجرا میشود بوسیله فیلترهای میکرونی تمام ناخالصی های یونی از آب جدا میشود.موارد استفاده از آب مقطر:
بعنوان حلال برای تهیه محلول
شستن و تمیزکردن ظروف
در پزشکی
خوراک برای تهیه آب خالص و فوق خالص
برای کالیبره کردن قطعات و لوازم صنعتی حساس
موارد استفاده از آب دیونیزه یا دمین :بعنوان ماده اصلی برای خنک کردن
آزمایشات حساس و بیولوژیکی
تولید مواد شیمیایی و اسپری ها
عطر و اودکلن
بهداشتی و آرایشی
تفاوت آب دیونیزه یا دمین با آب مقطر:
در تعریف آب مقطر باید بگوییم که از تقطیر و جوشاندن و سپس خنک کردن بدست میآید. برای بدست آوردن آب مقطر از طریق تبخیر شما میتوانید هر نوع آبی را بخار کرده و توسط کندانسور یا خنککننده ها، آنرا سرد و بخار را به آب تبدیل کنید. البته روش های دیگری به غیر از تبخیر مانند استفاده از سیستم RO که در آن، آب از دو مرحله غشاء عبور میکند نیز وجود دارد که اصطلاحا به آن دابل RO میگویند.در روش تقطیر به صورت سنتی، پس از عملیات تبخیر ممکن است هنوز مقداری ناخالصی در آب وجود داشته باشد، زیرا منبع اولیه آب که میتوانسته آب چشمه، لوله کشی یا شهری باشد مقداری املاح در خود داشته که پس از تبخیر از بین نرفته اند. اما در آب دیونیزه یا دمین، منبع یا خوراک اصلی آب باید از ستون های رزینی عبور کند تا ابتدا آنیون ها و کاتیون های آب که شامل مواد معدنی بسیاری هستند را جداسازی و سپس مراحل بعدی یعنی تقطیر یا RO را بر روی آن انجام دهند.